Tippek a Fejvadásztól

Legyünk együtt sikeresek!

5 dolog, amire figyelj, az álláskeresés előtt

Ha állást keresel, sokszor azt sem tudod, hogy mire figyelj, kihez fordulj, max. ismerősökön keresztül próbálsz információhoz jutni. Nincs olyan portál, ami a kezdeti lépéseket mutatná meg Neked.

Mielőtt interjúra kerülsz el, hacsak nem vagy szerencsés, néhány teendőd van, amit semmiképpen nem múlaszthatsz el.

 blog_bejegyzes_alap.png

1. Fogalmazd meg céljaidat és az erősségeidet

Döntsd el, hogy valóban szeretnél-e váltani és ennek mi az oka. Idegesítenek a munkatársak? Nincs jó helyen az iroda? Nincs elég kihívás? Ugyanis nem mindegy az ok: ha pl. csak utazás szempontjából nem dolgozol jó helyen, akkor a mostanihoz hasonló állást érdemes keresned. Ha viszont egyáltalán nem szereted, amit jelenleg csinálsz, akkor elképzelhető, hogy új területet érdemes megcéloznod. Ami ugyan nagy váltás, de hosszútávon elképzelhető, hogy megéri.

Hogy hogyan is tudod megfogalmazni ezeket a célokat és erősségeket? Ebben a cikkben találsz hozzá gyakorlati útmutatást.

2. Válj láthatóvá!

Ha nem mutatod magad sehol, akkor nehezen fognak a cégek és a munkaerőközvetítők Rád találni.  Nem kell feltétlen regisztrálj országos állásportálokon, bár ez is egy opció, akár elég ha fejvadászokhoz elküldöd az anyagodat vagy Linkedin profilt készítesz. Ez utóbbit, azaz a Linkedin-t, főleg angolul jól beszélő szakembereknek ajánljuk. A saját szád íze szerint el tudod dönteni, hogy hova teszed fel szívesen az adataidat. Ha segítséget szeretnél kérni ezzel kapcsolatban, hozzánk fordulhatsz bármikor.

3. Készíts profi önéletrajzot!

Az önéletrajzod akkor jó, ha az elküldés után min. 60%-ban visszajelzést is kapsz. Természetesen, ha Rád passzoló állásokra jelentkezel.

Ha válaszra sem méltatnak, pedig a pozíció Rád van szabva, akkor valami gond van az önéletrajzoddal.  Ilyenkor fordulj szakemberhez, ők biztosan tudnak Neked segíteni vagy egyszerűen olvass utána.  Rengeteg oldal segít abban, hogy profi önéletrajzot tudj készíteni.

Törekedj arra, hogy az önéletrajz őszinte, könnyen átláható, konkrétumokat is tartalmazó RÖVID összefoglaló legyen a szakami életedről. A cél, hogy felfigyeljenek Rád és meg akarjanak Veled ismerkedni!

Nem kell kisregényt írni, hidd el, senki sem fogja elolvasni az elejétől a végéig. Rövid, velős, mégis konkrétumokat is tartalmazó dokumentum legyen. A helyesírásra is nagyon figyelj!

5_dolog_bejegyzes_02.png

4. Menj el fodrászhoz, gondold végig a ruhatáradat

Tedd rendbe önmagad.  Fontos, hogy a megjelenésed a lehető legpozitívabb legyen!  Diszkréten elegáns.   Ezek jellemezzenek, amikor interjúra mész.

A hajad legyen rendben – férfiaknál, nőknél is számít, hogy rendezett hajjal  jelennek meg az interjún.  Ápoltságra utal.  Aki rendezett, az a munkahelyén is várhatóan az lesz. Illetve gondold végig, hogy milyen ruhákban tudsz interjúra menni.  Ha behívnak azonnal és már másnap interjúra mehetsz, akkor már ne kelljen azon gondolkodni, hogy „Jaj! Mit vegyek fel?!”  A koncentrációd akkor már a felkészülésre menjen és ne ezzel kelljen foglalkozni.

5. Töltődj fel!

Sajnos ez leginkább azokra vonatkozik, akik negatív tapasztalatok után kénytelenek állást keresni. Figyelj arra, hogy energizált legyél az álláskeresés során.  Hidd el lejön egy profinak, hogy tele vagy energiával vagy inkább energiavámpír vagy. A telefonban, amikor felhívunk Téged, már figyelünk arra, hogy milyen a hangod, hanghordozásod. Ki szeretne egy életúnt, szomorú kollégát?!  Senki...Viszont egy energizált, persze nem túl nyomulós kommunikációval nagy sikered lesz.

Mindenki mással tud feltöltődni: sporttal, egy jó könyvvel, barátokkal, kirándulással... figyelj arra, hogy ilyen programokat iktass be a heteidbe, hogy vidám, kiegyensúlyozott ember benyomását keltsed. Nem mellesleg így még az alap közérzeted is jobb lesz! J

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekafejvadasztol.blog.hu/api/trackback/id/tr5712790036

Tippek a Fejvadásztól

Tippek, tanácsok álláskereséshez, interjúhoz, fejvadászcégeknél való megjelenéshez. Hogyan legyél jobb? Hogyan találd meg azt a munkahelyet, ahol hosszútávon tudod magad igazán jól érezni?

Friss topikok

süti beállítások módosítása