Tippek a Fejvadásztól

Legyünk együtt sikeresek!

Tudod mire figyelj a bértárgyaláson?
Mikor mondj összeget és mikor hallgass mélyen?!

„Nettó 200.000 HUF alatt nem adom.“ „Bérigényem br. 500.000 HUF és egyéb juttatások.“ Amikor megkérdezzük a pályázó bérigényét, akkor ilyen és ehhez hasonló válaszokat hallunk.  Pedig néha jobb hallgani és inkább várni picit...

Segítünk, hogy mikor érdemes hallgatni és mikor mondj konkrét összeget.

bertargyalas_kep_02.png

Először is: fontos tudni a bértárgyalás előtt, hogy mennyire szeretnéd az állást!  Ez a legfontosabb.  Más a stratégia ugyanis, ha mindenáron a cégnél szeretnél dolgozni.

Ha szeretnéd az állást, akkor amennyire csak lehet próbáld úgy intézni a bértárgyalást, hogy az összeget a cég mondja ki először.  Nagyjábóli igényt mondhatsz, de ne mondj konkrétumot. Hiszen, aki ELŐSZÖR kimondja az összeget, az határozza meg az ár szintjét.

Ha az a legfontosabb, hogy a béred magasabb legyen és NEM SZÁMÍT annyira, hogy pont ahhoz a céghez mész-e vagy sem, akkor viszont mindenképpen TE mondd ki az összeget először

Ilyenkor tehát a motivációd az, hogy a béredet megemeld. Ha kimondod az összeget, előfordulhat, hogy visszautasításra fogsz kerülni, mert túl magas bért mondasz, de az is lehet, hogy a végén Neked tesznek ajánlatot a kívánt összeggel. Bátraké a szerencse alapon!

bertargyalas_kep_01.png

Az egész mögött az van, hogy a bértárgyalásnál a bér összegét ELŐSZÖR kimondó ember határozza meg, hogy kb. milyen összeghatárban lesz majd tárgyalás VAGY pont, sohasem lesz tárgyalás, mert annyira nagy a különbség az elképzelt bérszintek között.

Ha jelentős, 20%-kal magasabb a két fél által kigondolt bér között a különbség, akkor már általában ártágyalásra nem is kerül sor.

A fentiek miatt fontos, hogy ha álmaid állásáról van szó és a feladat számít, nem a bér, akkor NE mondj ki konkrét összeget!

Amennyiben a cég ragaszkodik hozzá, hogy mégis mondj ki egy összeget, akkor legyél felkészült. Mérd fel a bérszinteket – ismerős által, bérkalkulátorok segítségével (pl. HKI Index – www.hire-one.hu oldalon) és úgy menj az interjúra, hogy tudod, abban a régióban, annyi tapasztalattal amennyi Neked van és adott nyelvtudásokkal mennyit lehet keresni. A fejvadász is segít, ha elakadsz! Kérdezz nyugodtan!

A szendvics technika

Fontos még, hogy ha ártárgyalásra kerül sor, akkor figyelj arra, hogy „szendvics-technológiát” alkalmazz – pozitív bekezdés + igény + pozitív befejezés. 10 éve mondjuk a pályázóknak a Hire-One-nál, hogy a bértárgyalásnál nagyon fontos, hogy az igényed meghatározását előzze meg egy pozitív bekezdés: örülsz az ajánlatnak, szívesen dolgoznál a cégnél, szimpatikus a felettes, tetszik a feladat...DE! Igény: VAN LEHETŐSÉG ARRA, hogy a bér kicsit magasabb legyen? Majd zárd a mondandódat pozitívan: megerősítésül mondod nekik, hogy mennyire örülsz, mennyire várod, hogy náluk dolgozhass, ha minden rendben van, stb.

Hire-One ajándék: használd a következő szófordulatot, amikor a bérigényedet meghatározod: „Van lehetőség arra, hogy...?”  Ez nem túl nyomulós, bántó, ugyanakkor kellően határozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekafejvadasztol.blog.hu/api/trackback/id/tr1512795960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tippek a Fejvadásztól

Tippek, tanácsok álláskereséshez, interjúhoz, fejvadászcégeknél való megjelenéshez. Hogyan legyél jobb? Hogyan találd meg azt a munkahelyet, ahol hosszútávon tudod magad igazán jól érezni?

Friss topikok

süti beállítások módosítása