Tippek a Fejvadásztól

Legyünk együtt sikeresek!

Interjú technikák NŐKNEK

Már a cikk elején bevallom, hogy én is nő vagyok. Ez biztosan befolyásolja a cikk hangulatát, és kitűnik belőle véleményem is. Ennek ellenére próbálok tárgyilagosan, pusztán a fejvadász fejével gondolkodni! Merthogy nőként n(s)em egyszerű érvényesülni a munka világában.

nokent_03.png

Persze nemcsak a nőknek van nehéz dolga: kihívásokkal szembesülnek a pályakezdők (férfiak is), idősebbek, nyelvet nem beszélők, róluk későbbi cikkben biztosan írunk. Most azonban az van a fókuszban, hogy nőként mire érdemes figyelni, ha állásra pályázunk.

 

  1. LÉGY ŐSZINTE az életkorodat illetően!

Sokszor tapasztalom, mert már a csapból is az folyik, hogy inkább ne mondj semmit magadról és akkor abba nem tudnak belekötni.  Ezzel szembeszállunk a Hire-One-nál, mert ilyenkor nagyon sokszor TÉVES következtetéseket vonnak le a cégek.

nokent_01.png

Ha családalapítás előtt vagy, igenis mondd el, hogy hány évet látsz előre, mennyi ideig nem szeretnél szülni és milyen céljaid vannak még szülés előtt. 

Trükkös a munkáltató, minden egyes kérdésével erre próbál rákérdezni:

  • könnyen költözöl? (ergo: párkapcsolatban vagy, a párod is jön Veled),
  • mik a hobbijaid? (ergo: egyedül élhetsz v. párkapcsolatban),
  • milyen jövőbeni terveid vannak? (ergó: szeretnél mostanában szülni?)

Ne add meg az esélyt, hogy téves következtetéseket vonjanak le.  Hozzáteszem, ha 1-2 éven belül babát szeretnél, akkor viszont nem biztos, hogy érdemes/korrekt váltanod, ha nem vagy kényszerhelyzetben. Hiszen mire kitanít a cég, addigra pont elhagyod őket. Fontos megjegyeznem, hogy mindig van kivétel: pl. lehet, hogy később a munkád egy részét home office-ban el tudod látni és akkor a váltás kimondottan jó döntés. 

gyerekkel.png

Próbálj meg tulajdonosi szemlélettel gondolkodni: Te lennél a munkáltató, akkor mi győzne meg arról, hogy felvegyen Téged?!  Hangsúlyozhatod, hogy bár még családalapítás előtt vagy, x évet mindenképpen dolgozni szeretnél és akkor viszont 120-130%-on fogsz pörögni és mindent megteszel azért, hogy a vállalat jövőbeni terveihez hozzájárulj.

Ha már van gyermeked:

Vállald fel! Főleg, ha már 2-3 gyerkőc van.  Többször belefutottam, hogy 31-35 éves nők nem írták bele a gyermekeket a CV-be, félve, hogy emiatt nem veszik fel őket. Érdemes beleírni! Előny veled szemben, hogy már nem fogsz szülni, hosszú távon lehet Rád számítani, felelősen gondolkodsz, stb.

Ha van segítséged (nagymama, babysitter, férj), akkor ezt is mondd el őszintén, mert legalább tudják, hogy rugalmasabb tudsz lenni adott esetben.

Ha „idősebb” vagy:

Tapasztalatunk szerint Magyarországon az ipari szektorban tapasztalható még diszkrimináció. Sajnos az is előfordulhat, hogy talán interjúig sem jutsz el, mert rápillantanak az életkorodra. Cég/vezetőség/csapatfüggő dolog, hogy van-e esélyed a pozícióra.

nokent_02.png

Mi úgy gondoljuk, hogy a Ti szaktudásotok és élettapasztalatotok nagyon fontos a fiatalabb korosztály számára.   A fejlett vállalati kultúrával rendelkező cégek akár erre mentoring programot is ki szoktak dolgozni.

Fontos, hogy a fiatalok is felnézzenek a tapasztaltakra, viszont ugyanígy fontos, hogy Ti is elfogadjátok az x,y,z generációt. 

 

Itt is úgy látom, hogy az őszinteség a legjobb:

  • a fényképed valóban azt mutassa, ahogy kinézel: előfordul, hogy valaki 55 éves, de a 10-15 éves fényképet csatol az önéletrajzba (itt is az őszinteség a legfontosabb, mert felesleges kérdéseket vet fel: miért kellett ilyen képet csatolni? Nem vállalod magad?)
  • ne hagy ki éveket a cv-ből, azért, hogy félrevezető legyen és az interjú során, utólag derüljön ki. Viszont a nagyon régi, esetleg nem releváns tapasztalatokat érdemes összefoglalni, rövidíteni;
  • ha energikus vagy és fiatalos közegben is szívesen dolgozol, akkor a hobbijaiddal ki tudod ezt hangsúlyozni.

A lendületesség, nyitottság, szakmaiság NEM életkortól függ, ez érződjön az interjúd során. Nem is érdemes a korodat hangsúlyozni, inkább csak legyél energikus, mosolygós és pozitív!   Akit ez nem győz meg, oda nem is érdemes menned!

 oltozkodes.png

  1. Legyen interjúra felkészülési stratégiád

Azért, hogy akár olyan munkát is elnyerj, ami kifejezetten férfiakra íródott, alaposabb felkészülésre van szükség részedről. Ismerd a cég stratégiáját, a pontos feladatokat és ezek alapján állíts össze, hogy miért Te vagy az ideális pályázó a pozícióra. A motivációd, az értékrended, az erősségeid és az eredményeid ismertetésekor az interjúztató arra gondoljon, hogy Téged kell felvenni a pozícióra. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha pontosan ismered az elvárásokat. 

Ezért is ideális a céges interjú előtt fejvadásszal egyeztetni, mert ő tud Neked segíteni abban, hogy a vállalatot jó alaposan meg tudd ismerni.

  

  1. Öltözz elegánsan

Az öltözéked kiválasztására is fektess nagy hangsúlyt.  Legyél diszkréten elegáns. Ha a nőiességedet hangúlyozod, nehezebb lesz a szakmaiságodról beszélni. 

Az interjú arról szóljon, hogy milyen kompetens, tapasztalt vagy.  Mindezt könnyebb úgy megtenni, ha a öltözéked is azt hangsúlyozza, hogy elsősorban, mint leendő munkavállaló ülsz ott és az csak másodlagos, hogy emellett nő is vagy.

  1. Mindig a szakmai múltadat hangsúlyozd, ha diszkriminatív kérdéseket kapsz

Ha diszrikriminatív kérdéseket kapsz, még a fentieken túl is, akkor mindig próbáld a beszélgetést szakmai vonalra visszaterelni.

Pl. ha firtattják, hogy a gyerekek betegségét hogyan fogod megoldani, akkor mondd el, hogy a múltadban minden nehézséget  meg tudtál oldani a szorgalmaddal és ez nem változott meg most sem.  Hozz konkrét példákat, hogy stresszes helyzetben milyen problémamegoldó voltál!

 

Összességében tehát nőként számíthatsz olyan kérdésekre, amelyek nem feltétlenül függenek össze szakmai tudásoddal, hozzáértéseddel, tapasztalatoddal. Annak ellenére, hogy ezek a kérdések sokszor diszkriminatívak, számítanod kell rá.

Legyél felkészült, céltudatos és magabiztos!

Az erősségeiddel jól fog járni a munkáltató.  Gyűjtsd össze ezeket és adandó alkalommal mondd el nekik, hogy ha Téged vesznek fel, akkor mivel fog gazdagodni a cég.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekafejvadasztol.blog.hu/api/trackback/id/tr2313615986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tippek a Fejvadásztól

Tippek, tanácsok álláskereséshez, interjúhoz, fejvadászcégeknél való megjelenéshez. Hogyan legyél jobb? Hogyan találd meg azt a munkahelyet, ahol hosszútávon tudod magad igazán jól érezni?

Friss topikok

süti beállítások módosítása