Tippek a Fejvadásztól

Legyünk együtt sikeresek!

Izgulsz az állásinterjún vagy az interjú előtt?
Néhány (lazító) tippel segítünk Neked

Nehogy azt hidd, hogy az első 100 interjúnkon mi, interjúztatók nem izgultunk! Féltünk attól, hogy nehogy hülyeséget kérdezzünk – hiszen a Te szakmádhoz nagy valószínűség szerint nem teljesen értünk. Tudtuk, hogy ha nem jól interjúztatunk Téged, akkor nem nyílsz meg előttünk és a célunkat elveszítettük: nem ismerünk meg TÉGED! 

izgulas_bejegyzes.png

Csak bizonyos interjúszám után lettünk mi is kiegyensúlyozottabbak és merészebbek. Hidd el: ha Te is napi szinten 3-7 alkalommal interjúznál, hamarosan profi, „fekete öves” lennél...

Hacsak nem kifejezetten stressz interjún van „szerencséd” részt venni, akkor mi, interjúzóztatók: MEGISMERNI szeretnénk Téged. Fejvadászként kifejezetten az a célunk, hogy megtudjuk melyik cégek érdekelnek Téged, mik az erősségeid, melyik vállalati kultúra tudja ezt a legjobban hasznosítani és milyen lehetőséget tudunk a legnagyobb sikerrel ajánlani Neked.

A tippek előtt egy kis "háttér"

A célunk azonos: azt szeretnénk ha hosszú távon megtalálnád egy új cégnél a helyedet!  Win-win (kölcsönös előnyökkel járó) helyzeteket keresünk. Így ha valamikor azt mondjuk Neked, hogy itt nem sok esélyed van, akkor nem kötözködni szeretnénk, hanem látjuk, hogy az esélytelenek nyugalmával küldjük el valahova a pályázatodat. Persze emberek vagyunk: tévedhetünk! Ha Te ennek ellenére csak AZ iránt az állás iránt érdeklődsz, mondd nekünk és amennyire csak tudunk, igyekszünk segíteni. 

Ha a vállalatok interjúztatóit nézem, akkor rájuk is igaz, hogy megismerni szeretnének; talán kicsit szigorúbbak szoktak lenni, de csak azért, mert nagyot buknak, ha valaki nem megfelelőt vesznek fel. Jobb pályázóktól eleshetnek – ha nem jót vesznek fel, anyagilag sem olcsó mulattság egy  céget elhagyó embert betanítani, stb.

izgulas_02_bejegyzes.png

...és akkor a tippeink

Néhány tipp, hogy  NE IZGULJ annyira egy interjúra előtt... (és Ne feledd: emberek ülnek a másik oldalon is, nekik is vannak problémáik, feladataik... és talán még jobban izgulnak, mint Te.) 

  1. TIPP: Gondold végig az interjú előtt, hogy mit szeretnél elmondani magadról! KÉSZÜLJ FEJ! Ha felkészülten mész az interjúra (magadról, a leendő cégről, munkáidról, erősségeidről, stb. tudj beszélni) már biztos, hogy 20%-kal kevésbé fogsz izgulni!

 

  1. TIPP: Amennyire csak lehet, érkezz időben! A váratlan helyzetek miatt, mindig kicsit előbb indulj el egy interjúra, inkább várj még a kocsiban 5-10 percet, minthogy úgy ess be! Az interjú helyére 5 perccel előbb megérkezni teljesen normális.  Az alatt pont lenyugszol és össze tudod szedni a gondolataidat.  Általában az interjúztató sohasem jön be előbb egyébként sem. Ezt nem azért írom, mert zavar, ha valakire 5 percet kell várni, hanem azért, mert látom, hogy aki késve érkezik, már idegesebben ül le (attól fél, hogy elkönyveltük későnek) és kevéssé tudja önmagát adni.  Kb. 20 percünk azzal fog eltelni, hogy ő lenyugodjon.  Értékes 20 percről van szó. Ha mégis késel, mindenképpen hívd fel az interjúztatót (ezért fontos, hogy az interjú előtt legyen elérhetőséged, hogy kit hívj fel ilyen esetben), hiszen:

 - így máris kevéssé van lelkiismeretfurdalásod,
- mi is tudjuk, hogy vannak váratlan helyzetek, egy dugó/baleset bárkivel előfordulhat és nem fogjuk félreérteni a késést,
- az alatt az 5-10 perc alatt tudunk szólni akár a következő interjúzónak, hogy nem kell sietnie.

 

+ TIPP! Siessen az órád 2-5 percet J (Én így oldom meg, hogy egy picit mindig előbb érkezem meg mindehova.)

 

  1. TIPP: Az interjú előtt fél órával már próbálj mással nem foglalkozni, ez is minimum 20%-kal kevesebb izgulást jelent. Már csak a szükséges telefonokat vedd fel/ emaileket nyisd meg. Gondolatban már az interjúra koncentrálj.  Hallgass nyugató zenét a kocsiban és kapcsolj ki! 

 

Minden fejben dől el!  Hát a fejed legyen tiszta! J

 

Hacsak nem vársz sürgős telefont: NÉMÍTSD LE!  Aki ismer jobban, tudja, hogy interjúra mész és meg fogja érteni, hogy már nem veszed fel a telefonját. 

 

  1. TIPP! Mosolyogj és legyél őszinte! Tekints ránk úgy, mint egy Partnerre, akivel üzletet szeretnél kötni. Látjuk, hogy mikor vagy őszinte és MINDEN embernek fontos, hogy bízzon a másikban.  A legtöbb helyen azt olvasom, hogy EZT ne mondd, AZT nem mondd, de szerintem a legjobb, ha őszintén beszélsz magadról. Más kérdés, hogy nem mindegy HOGYAN teszed ezt meg: milyen hangnemben, hangsúllyal, mennyi ideig beszélsz a negatívumokról, milyen arányban vannak a pozitív és a negatív dolgok az életedben. (De erről bővebben legközelebb...)

 Ha nem tudunk Benned bízni, hogyan merjünk egy cégnek kiközvetíteni?

 

Még ha valami negatív is, inkább RÖVIDEN, de őszintén mondd el, minthogy mást mondj helyette.  És ettől kevésbé fogsz Te is izgulni: hiszen a hazug ember izgul a legjobban.   (Fél, hogy lebukik.)

 

  1. TIPP! Mint a teniszben – vedd át néha az irányítást! Nyugodtan kérdezz, merd kezedbe venni az interjú menetét.  Ettől nagyobb lesz az önbizalmad.Főleg, ha céges interjún veszel rész, merj nyugodtan utánajárni, hogy:

- mi miatt keresnek munkatársat,
- milyen náluk a fluktuáció,
- milyen csapat, összetartó vagy sem,
- a felettes milyen beosztottat képzelt el a pozícióra,
- mióta üres az állás,
- mióta keresik az embert,
- van-e, aki segít betanulni,
- milyen rendszereket kell majd használni,
- várható-e külföldi kiküldetés... stb., stb.

  1. TIPP! Talán ezzel kellett volna kezdeni: TALÁLD MEG AZT A TESTTARTÁST, AMIBEN A LEGKOMFORTOSABBAN ÉRZED MAGAD! Ezt nem az interjún fogod megtalálni, hanem előtte. Figyeld meg, hogy egy-egy számodra sikeres tárgyalás során milyen pozícióban érezted magad a legjobban.

 izgulas_03_bejegyzes.png

Olvass utána a testbeszédnek is, hogy a helyzeted a személyiségedről is információt adjon az interjúztatónak. Pl. én elölre dőlve szeretek ülni, a kezem az asztalon, nem öszzerakva, néha hátradőlve.  Ha hátra dőlök, akkor sem kurcsolom össze a kezemet  és a lábamat SEM (mert akkor úgy érzem, hogy bezárkózom és nem nyitottan hallgatlak Téged). Akár tükör előtt is érdemes kipróbálni, hogy más hogy lát Téged!  Hidd el, hasznos. Ha tudod, hogy hogy érdemes ülnöd, kevésbé fogsz izgulni, nyugodtabban koncentrálsz arra, AMIT mondani szeretnél. 

  1. TIPP! Ha spirituális vagy vallásos vagy, akkor egy mantra vagy ima is segíthet az interjú előtt. Magadtól is vagy akár az Internetről tudsz leszedni ilyeneket.

 


Ha Neked is vannak tippjeid, amik Neked beváltak, írd meg nekünk, legközelebb egy csokorban összegyűjtjük ezeket.  Ötleteidet ide várjuk: info@hire-one.hu

Tárgy mezőben: Már nem izgulok, tippek interjúra

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekafejvadasztol.blog.hu/api/trackback/id/tr2512896976

Tippek a Fejvadásztól

Tippek, tanácsok álláskereséshez, interjúhoz, fejvadászcégeknél való megjelenéshez. Hogyan legyél jobb? Hogyan találd meg azt a munkahelyet, ahol hosszútávon tudod magad igazán jól érezni?

Friss topikok

süti beállítások módosítása