Tippek a Fejvadásztól

Legyünk együtt sikeresek!

Önéletrajz: hol kezdjem? – avagy az álláskeresésünk első lépései

Az interneten számos helyen olvashatsz arról, milyen egy jó önéletrajz. Tippekkel, gondolatokkal, sablonokkal találkozhatsz. Ha még nem készítettél eddig önéletrajzot, és nem tudod hogyan fogj hozzá, javaslom, hogy keresd meg az Europass formátumot. Szerintem ez egy jó formát, és szisztematikusan felépített CV-t ad a kezedbe.

cv_kiemelt.png

De ennyi nem elegendő: fontos, hogy legyen személyre szabott, hiszen abba bele tudod csempészni az egyéniségedet, és ez sokat érhet még neked a jövőben!

Amire figyelj

Mindenképp legyenek benne az alapadatok. Gondolhatod, hogy ez közhelyes, de bizony számos olyan CV-vel találkoztunk már, ahol hiányos, vagy részben igaz adatok szerepelnek. Persze, fejvadászok vagyunk... Ha ügyesen kutakodunk, lehet, rád találunk... de mégis megkönnyíted mindenki munkáját, és a te célba érésedet is, ha ASAP el tudunk érni! :)

Tehát, legyen benne:

  • név,
  • telefonszám,
  • e-mail cím,
  • lakhely.

Lakhely alatt nem épp az igazolványban bejelentett lakhelyet szeretik látni a kiválasztó kollégák, hanem azt a tényleges „tartózkodási helyet”, ahonnan be fogsz járni a munkahelyedre. Sokszor megtévesztő lehet, és bizony előfordult már, hogy emiatt nem hívtak be jelöltet, vagy akár még mi is félretettük az adott pályázatot.

Végzettség

Itt a legfontosabb a legmagasabb vagy éppen a pozíció kapcsán legfontosabb végzettséged.

Tapasztalat

Mettől meddig, milyen cégnél, milyen pozícióban. Ezek az elsődleges szempontok, de ne feledd el felsorolni azt sem, hogy melyek voltak a legjellemzőbb feladataid.

Egyéb információk

Bizonyos pozícióknál a jogosítvány, stabil vezetési rutin előnyt jelenthet. Ezen felül pedig a legjellemzőbb személyiségjegyeket se hagyd ki. Ezek ugyanis minden pozíciónál fontos tényezőnek minősülnek. És nagyon fontos a hobbi is, mert tapasztalataink szerint a közös érdeklődési terület is összekapcsolhat embereket.

hobbi.png

Fénykép

Lehet, hogy meglepődsz, hogy a fényképet külön kiemeljük, de ez nagyon nagy dilemma szokott lenni. Már ott kezdődik, hogy kell-e fénykép, vagy sem???

Ha kérnek, mindenképp kell, ha nem kérnek, én akkor is javaslom, hogy tegyél bele, mert ettől lesz egyedi, ráadásul megkönnyíted a HR-es munkáját.

Ettől kel életre az a darabka dokumentum, amin nemcsak számok és betűk sora van, hanem a TE életutad!

Ha döntöttél arról, hogy lesz-e benne fénykép (legyen!), akkor a következő felvetés, hogy milyen fotót tegyek bele? Hogy értsétek a kérdés fontosságát, felsorolok pár létező példát a már eddig tapasztaltak alapján. Szó se róla, egyedinek egyedi, de talán nem ezek a legjobb választások.

Szóval, láttunk már rénszarvasos fejdísszel készült fotót, meztelen felsőtestet villantó fényképet, esküvői fotót (tény, ezek profi fotók, a férfi nem esetében pedig még öltöny, nyakkendő is van... de ha még a menyasszony is rajta van...), családi képet (anya, apa, gyerekek).

kep_nem_kep.png

Ez csak tényleg pár példa, és nem szeretnék senki felett pálcát törni, de ha már egyszer úgy döntünk, hogy fényképet teszünk az önéletrajzunkba, akkor:

  • egy zárt felsőben, vagy ingben legyél rajta,
  • lehetőleg egy egyszerű háttér előtt,
  • mutasd a lehető legközvetlenebb arcodat,
  • mosolyogni ér! :)

 

Ami a lényeg
Figyelj arra, hogy az önéletrajzod rövid, tömör, lényegre törő legyen! Öröm legyen ránézni! :) Ha elakadsz, fordulj hozzánk bizalommal! Szívesen ránézünk, és ha szükséges, javaslatot adunk a módosításra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekafejvadasztol.blog.hu/api/trackback/id/tr8013345837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tippek a Fejvadásztól

Tippek, tanácsok álláskereséshez, interjúhoz, fejvadászcégeknél való megjelenéshez. Hogyan legyél jobb? Hogyan találd meg azt a munkahelyet, ahol hosszútávon tudod magad igazán jól érezni?

Friss topikok

süti beállítások módosítása